Mattoa valittaessa ovat sisutuksellisesti tärkeimpiä seikkoja maton muoto, koko ja väritys. Suurin osa matoista noudattaa tiettyjä suorakaiteen mittasuhteita, mutta on myös olemassa esimerkiksi ympyrän mallisia mattoja, tai pitkiä ja kapeita käytävämattoja.

Maton hintaan eniten vaikuttavat tekijät ovat maton koko ja solmujen tiheys. Solmujen tiheys määrittää myös maton kestävyyttä. Mitä tiheämpi matto, sen kestävämpi se on. Kaikkien käsinsolmittujen mattojen on tarkoitus kestää käyttöä kymmeniä vuosia, tiheimpien jopa satoja vuosia. Tiheän maton tekeminen on työläämpää, joten matto on myös hinnaltaan arvokkaampi.

Maton väriin vaikuttaa olennaisesti valon suunta. Siksi ei ole yhdentekevää miten päin matto lattialle asetetaan. Maton nukka kumartaa aina toiseen suuntaan, siitä johtuu valon erilainen taittuminen. Oikea vaikutelma löytyy vain kokeilemalla mattoa sille ajatellulla paikalla.

Käsinsolmittu matto pitää hyvin itse itsensä puhtaana. Imurointi nukan suuntaisesti riittää. Mikäli matto on todella likainen, niin hyvä keino talvella maton puhdistamisessa on lumipesu.