Aito käsinsolmittu itämainen matto on aina taideteos. Se on kuukausia kestäneen käsityön yksilöllinen tulos. Jokainen käsinsolmittu matto kätkee sisäänsä huikean määrän kulttuuriperintöä, historiaa, symboliikkaa ja työtunteja.

Mattojen syntyhistoria ajoittuu tuhansien vuosien päähän. Vanhin meidän aikaamme asti säilynyt matto on n.2500 vuotta vanha.

Lähi-idän paimentolaisten keskuudessa matot ovat yhä edelleen alkuperäisimmässä käytössään monikäyttöisinä huonekaluina. Niiden päällä istutaan, syödään ja nukutaan. Mattoa saatetaan käyttää myös ovena, joka suojaa asumusta. Kun on aika vaihtaa paikkaa, matto kääritään rullalle ja jatketaan matkaa. Se tosiasia, että yksinkertaista ja vaatimatonta elämää elävien ihmisten matot ovat aina olleet taidokkaasti ja vaivaa säästämättä tehtyjä, ilmentää ihmisen valtavaa halua luoda omin käsin jotakin uutta ja tuoda kauneutta elämänsä keskelle.

Mattoa voidaan käyttää edellä mainittujen seikkojen lisäksi vaikkapa satulana tai rukousalustana. Maton käyttötarkoitus ja paikallinen perinne määrittävät sen ulkonäköä ja laatua. Kaikkein tiheimmin solmitut ja taidokkaimmin kuvioidut matot ovat jo pitkään olleet itämaisten palatsien tärkein yksittäinen sisustuselementti ja luovuttamaton osa sisustusta.

Matto voi muuttaa kaiken. Käsinsolmitun maton voima huomattiin länsimaisissa kodeissa ja edustustiloissa 1800-luvulla. Siitä lähtien käsinsolmittu itämainen matto on kuulunut meidänkin sisustusperinteeseemme. Tämän taideteoksen maine leviää yhä ja arvo pysyy.